top of page

Εμπειρίες Σπουδαστών

Σπύρος Πλέσσας

«Ο δάσκαλός μου της Capoeira Angola, αποτελεί για μένα το σημείο αναφοράς στην Capoeira. Αποτελεί δηλαδή την πηγή αυτών που ξέρω και αυτών που συνεχίζω να μαθαίνω σχετικά με την Capoeira. Είναι agua da fonte, δηλαδή νερό από την πηγή, κάθε φορά που συναντιόμαστε. Οι γνώσεις του είναι ευρύτατες και πολυεπίπεδες, αφού καλύπτουν όλο το φάσμα της Capoeira Angola: κινησιολογία, μουσική (όργανα και τραγούδι) και ιστορία. Και όλα αυτά τα πλούσια -ομολογουμένως- στοιχεία,  είναι πάντα πρόθυμος να τα μεταδώσει σε εμάς τους μαθητές του. Και το κάνει όπως πρέπει, με σύνεση και σεβασμό στους παλιούς δασκάλους, άρα και στην ίδια την παράδοση. Muito obrigado Mestre, να είσαι καλά!

 

Επίσης, ο χώρος είναι ζεστός, με καθαρή ενέργεια και φτιαγμένος με αγάπη. Η Gislene και ο Dudu, έχουν δώσει και εξακολουθούν να δίνουν το μεράκι τους για αυτό που κάνουν, και αυτό είναι κάτι που ο επισκέπτης το εισπράττει αμέσως με το που ανεβαίνει τα σκαλιά του Arte Brasileira Atenas. Ο σεβασμός που υπάρχει στην παράδοση της Capoeira Angola και της Samba είναι επίσης εμφανής στον χώρο αλλά και στον τρόπο που διδάσκουν η Gislene και ο Dudu. Συνεπώς, ο χώρος Arte Brasileira Atenas αποτελεί ένα γνήσιο "σπίτι" της Αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας στην Αθήνα. Vida longa λοιπόν στους ιδρυτές του! »

Χριστίνα Μόραλη 

«Gislene λέγεται η κοπέλα που κάνει μαθήματα samba, μου λέει φίλος όταν έψαχνα να κάνω μαθήματα.

Το πρώτο που αντίκρυσα ήταν μια κοπέλα με ένα αληθινό γλυκό χαμόγελο όλο ζωντάνια. Ηταν ανθρώπινη , ενθαρρυντική με υπομονή και με γνώσεις. Εχοντας μια ανοικτή αγκαλιά για όλους.

Με κέρδισε!

Το σπουδαιότερο; Η αγάπη για αυτό που διδάσκει .Αυτό άλλωστε στο μεταφέρει με όλο της το είναι και καταλήγεις να θες να είσαι εκεί συνέχεια, να προσπαθείς, να συμμετέχεις.

Δεν έμεινε στα απλά μαθήματα, το ψάχνει και πάει παρακάτω για να αγαπήσουμε σε βάθος την Βραζιλιάνικη κουλτούρα μέσα από τον χορό. Μας γνώρισε τους παραδοσιακούς χορούς πέρα από την samba με την δημιουργία ομάδας από μαθητές της δίνοντας συχνά παραστάσεις.

Την γνωρίζω χρόνια. Διδάσκει με την ίδια ποιότητα και ζωντάνια όπως την πρωτογνώρισα πριν χρόνια!

Της εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια αγάπη και δύναμη, να μας μεταφέρει την ομορφιά της Βραζιλιάνικης κουλτούρας.»

Α. Κ.

«Ο Dudu και η Gislene κάθε μέρα υποδέχονται με ζεστασιά και χαμόγελα τους μαθητές τους. Καλωσορίζουν τους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν για την capoeira, τη samba και το forrò αλλά και τους περαστικούς. Περαστικούς που ακούνε τη μουσική απ’ έξω και θέλουν να δουν από πού έρχεται η κεφάτη μελωδία!

Στο Arte Brasileira Atenas ζωντανεύει η ψυχή της Βραζιλίας! 

Τι θα έλεγες να χορέψεις με την ψυχή σου, να καθαρίσει το μυαλό σου; Guess what, μπορείς να το κάνεις! Στον χώρο Arte Brasileira Atenas μπορείς να πας να χορέψεις Forrò. Να χαλαρώσεις και να περάσεις όμορφα με τους δασκάλους και τους μαθητές. Να γελάσεις που δεν κατάφερες να κάνεις τη στροφή με την πρώτη προσπάθεια. Xορεύοντας forrò νιώθεις την ξεγνοιασιά και την χαλάρωση που νιώθεις σε ένα party!»

Α. Π.

«Η εμπειρία μου κάνοντας capoeira με τον Contra Mestre Dudu είναι εξαιρετική. Ο συνδυασμός της μουσικής με τον χορό και την γυμναστική γίνονται με βάση τον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης της Capoeira Angola» και πολλές φορές στην προπόνηση βρίσκω τον εαυτό μου να κάνει αυτόματα κινήσεις που άλλοτε θεωρούσα αδύνατο να τις κάνω. Οι διατάσεις που συμβάλλουν στο να μην υπάρχουν τραυματισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης και δίνεται η απαραίτητη προσοχή από τον Contra Mestre Dudu. Ο χώρος είναι γεμάτος αντικείμενα και εικόνες ενισχύοντας έτσι το ενδιαφέρον μου για την Αφρο-Βραζιλιάνικη παράδοση.»

Χάρη Ποντίδα

«Η γνωριμία μου με την samba έγινε μια από τις πιο ευτυχείς συναντήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

 

Για μένα πραγματική αποκάλυψη. Κι αυτό όχι (βέβαια) γιατί νιώθω  έτοιμη να κάνω αίτηση στα Alvin Ailey, αλλά γιατί μπήκε στην ζωή μου μια μόνιμη πηγή κίνησης και κυρίως χαράς που αντί να φθίνει με την πάροδο των χρόνων παραμένει ζωντανή και απαιτητική –κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο. Θέλω κι άλλο. Αυτό το «θέλω κι άλλο», όσο μεγαλώνω τόσο πιο σπάνια το νιώθω , γι αυτό έχω μάθει να το εκτιμώ απεριόριστα και να το τιμώ βάζοντας μπροστά τον καλό μου εαυτό.

 

Εκτιμώ επίσης (γιατί ξέρω πόσο σπάνιοι είναι) τους ανθρώπους που μου ανάβουν αυτή την ωραία «φλόγα», την φλόγα της επιθυμίας. Να πάω παρακάτω. Να επιμείνω. Να καταφέρω κάτι που δεν το έχω εύκολο –γιατί η Samba δεν είναι εύκολη ιστορία. Η Gi είναι δασκάλα με το Δ Κεφαλαίο.  Πέρα από όλα τα πρακτικά (δηλαδή την τεχνική της ως δασκάλα) έχει τον τρόπο της να σε φέρει σε επαφή με το συναίσθημα,  την πνευματικότητα, την ιστορία του χορού αυτού- που σημαίνει πολλά  για τον πολιτισμό της. Έμαθα να ονειρεύομαι την Βραζιλία, να θέλω να μάθω γι αυτήν, να θέλω να την επισκεφτώ, να μεθάω με τους ρυθμούς της. Αγαπώ και εκτιμώ Gi,  και θεωρώ την συνάντηση μας μια τυχερή στιγμή στην ζωή μου. Ασε που έχω κάνει κάτι γάμπες που δεν είχα ποτέ !!»

Αγ. Π.

«Στον χώρο νιώθω άνετα και ευχάριστα. Για τον Contra Mestre Dudu νιώθω πως είναι αυτός που με έκανε να αγαπήσω την Capoeira.»

Μαρία Βουργάνα

«Το μάθημα ξεκίνησε από μια προσωπική επιθυμία για εκμάθηση του συγκεκριμένου είδους χορού, για να καταλήξει σε μια πανέμορφη εμπειρία, μέσα σε ένα πολύ ζεστό χώρο, με μια δασκάλα πολύ υπομονετική και γενναιόδωρη και μια υπέροχη παρέα! 

 

Το μάθημα με τη Gislene , πέρα από το τεχνικό-χορευτικό κομμάτι, το οποίο καλλιεργείται αβίαστα, με σεβασμό στις ανάγκες, στο σώμα και τον χρόνο που χρειάζεται ο καθένας για ανταποκριθεί - και για το λόγο αυτό αποκτά για τον κάθε μαθητή, προσωπική σφραγίδα και ξεχωριστό χαρακτήρα - είναι πέρα και πάνω απ' όλα μάθημα και φιλοσωφία ζωής! Βαθύτερο από αυτό περιμένει να βρει κάποιος και που έκπληκτος ανακαλύπτει!

 

Το κάθε βήμα που μαθαίνεις στη samba, είναι βήμα μεταμόρφωσης, αυτοβελτίωσης και εκ νέου γνωριμίας με τον εαυτό σου.

 

Κι όταν αρχίζεις να λικνίζεσαι στα γεμάτα χρώμα και αισοδόξια όργανα της samba, μόνο χαμόγελα, απλόχερα μπορείς να πάρεις κι ένα αίσθημα ελευθερίας κι ανακούφισης!     

 

Στο τέλος αισθάνεσαι πιο ελαφρύς κι όλα γίνονται πιο όμορφα!

 

Gislene μου σ' ευχαριστώ τόσο πολύ γι' αυτό το ταξίδι!!»

Αγγελική Αργυρίου

«Στην Arte  Brasileira  πήγα γιατί έψαχνα έναν σύνδεσμο με την Βραζιλία, χώρα που έχω μέσα στην καρδιά μου.

 

Στην σχολή συνάντησα πολλά περισσότερα απ' ότι περίμενα. Ο χώρος είναι πολύ καθαρός σε φυσικό και ενεργειακό επίπεδο.

 

Η Gislene είναι άνθρωπος που αγαπά αυτό που κάνει και το νιώθεις από την πρώτη στιγμή που θα πας. Παρατηρεί τον κάθε μαθητή και ξέρει πολύ καλά να κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Αρχικά έψαχνα να κάνω μαθήματα Samba και τελικά αποδείχθηκε ότι πήγα εκεί για πολύ παραπάνω. Σε μια εποχή δύσκολη για μένα, κάθε συνάντηση ένιωθα ότι ήταν ψυχοθεραπεία, κάθε φορά που έφευγα από το μάθημα ένιωθα σαν να είχα πετάξει πράγματα που με κρατούσαν κάτω. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έμαθα να εκφράζομαι ελεύθερα και χωρίς φόβο και αυτό ήταν ένα μεγάλο δώρο για μένα.

 

Οπότε το πέρασμα μου από την σχολή της Gislene και του Dudu ήταν για μένα μια σημαντική μεταμόρφωση, μπόρεσα και ήρθα πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαι. Σ ευχαριστώ Gislene,  είσαι η δασκάλα της καρδιάς μου!

Nnenna

«Τα μαθήματα με την Gislene τα αποκαλώ θεραπεία. Είμαι θεραπεύτρια και είμαι συνηθισμένη να προσπαθώ για το καλύτερο στη ζωή μου αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν ένιωσα τόσο κοντά με το σώμα μου.


Η προσέγγιση της Gislene ως προς το σώμα ξεκλειδώνει πράγματα που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Είναι μια δασκάλα με γνώσεις και ικανότητες καθώς και με μεγάλη ποικίλη διδακτική εμπειρία.  Η Σάμπα αξιοποιεί τα δυνατά σας σημεία ενώ μεταμορφώνει τις αδυναμίες σας. Είναι καταπληκτική διαδικασία! Η Gislene έχει ένα φυσικό χάρισμα όταν διδάσκει. Ο τρόπος της σε καλωσορίζει να αφήσεις τους περιορισμούς σου και τις προκατειλημμένες ιδέες για τον εαυτό σου και το φυσικό σου σώμα, βοηθώντας σε σταδιακά να ενσωματώσεις και τα δύο.

Η Σάμπα είναι ένα αληθινό δώρο: Η κίνηση, η μουσική, η χαρά, η θεραπεία.


Συνιστώ το μάθημα Σάμπα σε όλους! Ειδικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εκ νέου το σώμα τους και επιθυμούν να το δυναμώσουν, σε όλους τους αυτοθεραπευτές και σε αυτούς που αγαπούν τις εσωτερικές διεργασίες, σε όσους αναζητούν την χαράρωση και την χαρά και επίσης σε αυτούς που θέλουν να είναι μέλη μιας αγαπημένης κοινότητας.  

Είμαι βαθιά ευγνώμων για αυτό το δώρο και λατρεύω την χορεύτρια της σάμπα που ανακαλύπτω μέσα μου.»

Milto Miltiadou

«Γνώρισα την Gislene τον Αύγουστο του 2017 και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είναι μοναδική.

Παρακολουθώ τα μαθήματά της Forro και samba και πάντα εντυπωσιάζομαι από την ενέργειά που μς μεταδίδει. Η σχολή χορού The Arte Brasileira Atenas είναι μία ζεστή κοινότητα και χαίρομαι να είμαι μέλος αυτής.  Τον Μάιο του 2018 μετακόμισα στο εξωτερικό και παρά την πανδημία κατάφερα να είμαι διαδικτυακά στην σχολή Arte Brasileira Atenas.

 

Άρχισα και Πιλάτες. Ένιωσα ότι η Gislene δεν είναι μόνο δασκάλα μου αλλά και φίλη μου και ο φύλακας άγγελός μου που φρόντιζε το σώμα μου με κάθε τρόπο. Ξεκίνησα να επανακτώ τις δυνάμεις μου και έκανα κινήσεις που δεν μπορούσα πριν. Ο πόνος στη μέση και στο γόνατό μου σταδιακά εξαφανίστηκε. Τα μαθήματα είναι πολύ καλά δομημένα. Πάντα υπάρχει ένα κατάλληλο ζέσταμα στην αρχή και κατάλληλες διατάσεις στο τέλος. Ποτέ δεν αισθάνομαι πόνο την επόμενη μέρα.  Η Gislene φροντίζει και γυμνάζει κάθε μυ του σώματος βοηθώντας μας να αποκτήσουμε ευελιξία και δύναμη.  Και αυτό συμβαίνει, είμαι πιο δυνατή και πιο ευέλικτη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής ξεκίνησα Πιλάτες με το σκεπτικό ότι θα κάνω μόνο για μερικούς μήνες, βλέποντας όμως το αποτέλεσμα και την πρόοδο μου δεν νομίζω ότι τελικά θα σταματήσω ποτέ. Σας συνιστώ να κάνετε μαθήματα χορού με την Gislene, είναι πιθανόν η πιο αισιόδοξη, καλοπροαίρετη και καταρτισμένη - με σεβασμό στο σώμα - χορεύτρια που γνωρίζω. 

Σταυρούλα Ο.

«Ήμουν σε πόλεμο με το σώμα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν συνάντησα την Gislene, νόμιζα ότι εξερευνούσα έναν νέο τύπο κίνησης ή απλώς έκανα μία ακόμη προπόνηση. Πόσο λάθος έκανα.

 

Ξεκινήσαμε εβδομαδιαία με αυτό που ονόμαζα σωματική άσκηση: για επίγνωση, τη στάση, την αναπνοή και τον ρυθμό μου, καθώς και τη δύναμη και την καρδιοαναπνευστική ικανότητα με πολλή βραζιλιάνικη σάμπα. Άρχισα να διασκεδάζω, το σώμα μου ξεκλείδωνε σταδιακά και ανταποκρινόταν στο προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα της Gi. Μετά από λίγους μήνες ξεκινήσαμε να δουλεύουμε δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα, νιώθω, κινούμαι και μοιάζω με διαφορετικό άτομο. Έχω αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ροή, αντοχή, ευελιξία, μουσικότητα και χαρά. Η τόνωση (ναι, ο πισινός σας θα ανυψωθεί) και η απώλεια βάρους ήταν απλώς δύο από τα αποτελέσματα.

Αυτή η απίστευτη δασκάλα μου έδωσε πίσω τη χαρά μου για την κίνηση και μου δείχνει πώς να συνδεθώ ξανά με το σώμα μου. Έχει το χάρισμα να βλέπει και να κατανοεί το ανθρώπινο σώμα όπως κανένα άλλο άτομο που έχω γνωρίσει ποτέ. Η διδαχή  της είναι απίστευτη, και έχει ένα ένστικτο που δεν μπορεί να διδαχθεί. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι μέσω του ζουμ, μυήθηκα στη Σάμπα.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η γιόγκα είναι ένα εργαλείο θεραπευτικό και πνευματικό που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στη ζωή. Μπορώ να σας πω ότι το ίδιο ισχύει και για τη Samba. Είναι ένα πλούσιο, γειωμένο, σωματικό εργαλείο. Σαν γιόγκα στη φωτιά. Έχεις αλλάξει τη ζωή μου και σας είμαι τόσο ευγνώμων, Gislene.»

Fabienne N.

«Τη Gislene τη γνώρισα διαδικτυακά μέσω μιας φίλης, πού κάνει capoeira. Μου είπε ότι δοκίμασε samba και πιστεύει ότι θα μ αρέσει. Είχε δίκιο!! Ξεκίνησα τον Μάρτιο αυτού του χρόνου και συνεχίζω σταθερά. Δεν είχα κάνει ποτέ samba παλιότερα και γενικότερα δεν έχω καμία σχέση με χορούς. 

 

Η Gislene για μένα είναι μία πολύ καλή δασκάλα και φαίνεται ότι έχει και χρόνια εμπειρία. Μου αρέσει γιατί λαμβάνει υπόψιν της, τις ανησυχίες που μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος και προσπαθεί το καλύτερο για εμάς. Μας ενθαρρύνει, εχει υπομονή και επιμονή. Της αρέσει αυτό που κάνει και θέλει να μας διδάξει εκτός από τα βήματα και τη κουλτούρα. Έχω καταλάβει μέσα σε αυτο το μικρό χρονικό διάστημα, ότι η samba είναι τρόπος ζωής και μ αρέσει η ιδέα της. 

 

Στο πρώτο μάθημα που έκανα, το διασκέδασα πάρα πολύ και συνεχίζω να το διασκεδάζω, μόνο που τώρα πια παρατηρώ και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι κάθε φορά πάει και καλύτερα. Το σώμα μου ανταποκρίνεται, ακούω τη μουσική πιο προσεκτικά και ίσως νιώσω και το ρυθμό μια μέρα. Είμαι αισιόδοξη. Ελπίζω να έρθει και η στιγμή που θα μπορέσω να χορέψω samba αυθόρμητα, διότι πιστεύω ότι όταν φτάσω σε αυτό το σημείο θα μπορέσω να αφήσω και τον εαυτό μου ελεύθερο, όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό. 

 

Ανυπομονώ πάντα για το επόμενο μάθημα και το χαίρομαι. Οι συμμαθήτριές μου φαίνονται όλες υπέροχες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Μακάρι μια μέρα να βρεθούμε όλες μαζί και να γνωριστούμε και από κοντά. Όταν βρεθώ στην Αθήνα θα επισκεφτώ σίγουρα τη σχολή!

 

Αν δεν υπήρχε η πανδημία δεν νομίζω να έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό αποδεικνύει ότι από κάθε κακό, μπορείς να βγάλεις και κάτι καλό.


Έχω χαρεί πραγματικά πολύ για τη γνωριμία!»

Ίνα Κουτσούκου

«Παρακολουθώντας ατομικά μαθήματα βραζιλιάνικης samba με την Gislene Antonucci Ausech, αισθάνομαι ότι είναι μια εξαιρετική εμπειρία που θέλω να συνεχιστεί.

 

Η Gislene είναι κατανοητή, με μεταδοτικότητα και μοιράζει γνώση σε βάθος τόσο σε πράξη οσο και σε θεωρία, εφαρμόζοντας μια ολιστική προσέγγιση ως προς την βραζιλιάνικη κουλτούρα. Πρόσχαρη και ευγενική σε εμπνέει να εξερευνήσεις και να αγαπήσεις την κουλτούρα της samba, συνδέοντας αυθεντικά και με σεβασμό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με τα μαθήματα βελτιώνω συνεχώς το σώμα μου, αισθάνομαι πιο υγιής και αναπτύσσω σε μεγάλο βαθμό τις χορευτικές μου ικανότητες στην samba.

 

Υπάρχει οργάνωση και επαγγελματισμός ως προς την διεξαγωγή των μαθημάτων και των εκδηλώσεων της σχολής, γεγονός που με κάνει να θέλω να δοκιμάσω και αλλά μαθήματα όπως Capoeira, Forro, Pilates. Στα μεγάλα plus είναι επίσης ότι ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος, καθαρός και διπλά εύκολα προσβάσιμος (Μετρό & ΗΣΑΠ). Τέλος, έμεινα πολύ ικανοποιημένη και στην covid εποχή αφού τα μαθήματα συνεχίστηκαν σε online μορφή το ίδιο αποτελεσματικά! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα και χωρίς δεύτερη σκέψη να ζήσετε αυτήν την εμπειρία!»

Μάνια Ανδρουλάκη

«Πράγματι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι κοντά σου κ που με οδηγείς στο μαγικό ταξίδι της Σάμπα.
Είναι ένας κόσμος που με γεμίζει με χαρά, παιχνίδι, κίνηση, έκφραση.
Να είσαι καλά κ να συνεχίζουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης!
Φιλια πολλά»

Αλεξάνδρα Τσάκωνα

«Γνώρισα τη Gislene πριν πάω στο Arte Brasileira Atenas & εξ αρχής, ένα από αυτά που μου άρεσαν πάνω της είναι ότι, στον χορό, υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και να "ακούμε την ιστορία του σώματός μας", όπως η ίδια λέει. Δηλαδή να σεβόμαστε αυτό που λέει και έχει ανάγκη το σώμα, αλλά και η ψυχή μας. Αυτό άλλωστε το χαρακτηριστικό της ήταν αυτό που με τράβηξε να παρακολουθήσω και τα μαθήματά της. 

 

Οταν άρχισα τα ομαδικά μαθήματα μαζί της, όμως, έμαθα και πολλά άλλα, για τα οποία θέλω ακόμα περισσότερο να μαθαίνω σάμπα μαζί της. Γιατί μας πάει πολύ πιο πέρα από ότι "απλά" στο χορό. Μας μεταφέρει μια δυνατή, βαθιά κουλτούρα, που περνά από δύο ηπείρους, με πολύ σεβασμό στις ρίζες.  Μια κουλτούρα γεμάτη συναισθήματα, τα οποία εκφράζονται από τη σάμπα. Αισθήματα μεγάλου πόνου, που με τη σάμπα βγάζουν χαρά.»

Ανθή Κυρίτση

«Ένα πραγματικό ταξίδι στη τέχνη της Βραζιλίας. Αυτό το μάθημα της Σάμπα είναι ένας τρόπος όπου μέσα από την ευγνωμοσύνη και την χαρά για την ίδια τη ζωή, προσφέρει ένα πληρότητας σε συνδυασμό με ιδιαίτερη μουσική και με μια υπέροχη, περιποιητική, μοναδική δασκάλα, Gislene!

Βασιλική Σαράντη

«Σάμπα – ένας χορός στους χτύπους της καρδιάς !

Ξεκίνησα σάμπα με τη Gislene πριν δύο χρόνια. Σάμπα όχι σάλσα, όπως πολλοί μπερδεύονται. Και πράγματι, η σάμπα δεν μοιάζει με κανέναν άλλο λατινοαμερικάνικο χορό, ούτε στον ρυθμό ούτε στα βήματα.

Η σάμπα ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς και για να χορέψεις πρέπει να αφεθείς στο μυστήριο της σύζευξης τριών πολιτισμών: του αφρικανικού, του ινδιάνικου και των μιγάδων, αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολύ απλά: Βραζιλία.

Το μάθημα με τη Gislene είναι μία εμπειρία, γνωριμίας του σώματος και δοκιμασίας των αντοχών. Είναι πραγματικά μαγικό να ανακαλύπτεις αυτόν τον μοναδικό ρυθμό και να ταιριάζεις τα βήματα και τη διάθεσή σου στη μουσική. Η Gislene σε καθοδηγεί, σε βγάζει από την comfort zone, χωρίς όμως να σου επιβάλλεται.

 

Κι αν ο ρυθμός σου φανεί στην αρχή περίεργος, ξένος, η Gislene, με το χαμόγελο και τη γενναιοδωρία της, θα σου τον κάνει σιγά σιγά οικείο. Φτάνει να αφεθείς και είναι σίγουρο ότι μετά από κάθε μάθημα θα βγεις αναγεννημένος..»

Ξένια Γιαννακέρη

«Η εμπειρία μου στα μαθήματα samba με τη δασκάλα μου Gislene.

Η πρώτη γνωριμία. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2020, έπειτα από διεξοδική εσωτερική έρευνα για το ποια από τις πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες της πόλης, στην οποία είχα μετακομίσει πρόσφατα (άπειρες επιλογές, τι να πρωτοδιαλέξεις), θα ήταν η πιο κατάλληλη, μου παρουσιάστηκε σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης μία δημοσίευση για μαθήματα χορού samba. Μου έκανε κυρίως εντύπωση το πόσο αυθεντικό φαινόταν με μια πρώτη ματιά το περιεχόμενο της σελίδας και σε συνδυασμό με την ευκολία που προσέφερε η επιλογή των διαδικτυακών μαθημάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, πήρα την απόφαση και κάλεσα στο νούμερο που συνόδευε τη δημοσίευση. Έτσι, τηλεφωνικά, γνωριστήκαμε με τη Gislene. Από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση η ευγένεια με την οποία απαντούσε στις ερωτήσεις μου αλλά και οι δικές της ερωτήσεις, μιας και δεν αναμενόταν να βρεθούμε και να γνωριστούμε από κοντά στο κοντινό μέλλον (λόγω των σχετικών απαγορεύσεων).

Αυτές αφορούσαν στην πιθανή προηγούμενη εμπειρία μου με χορό και κυρίως στη φυσική μου κατάσταση ώστε να μου δώσει κάποιες πρώτες οδηγίες για τα μαθήματα αλλά και να οργανώσει και να προσαρμόσει τα μαθήματα στις ανάγκες του κάθε συμμετέχοντα αλλά και της ομάδας στο σύνολό της μιας και επρόκειτο για ομαδικά τμήματα. Η εντύπωσή μου από αυτή την πρώτη γνωριμία μας αλλά και το ένστικτό μου με οδήγησαν στο να ξεκινήσω λοιπόν μαθήματα samba στη σχολή Arte Brasileira Atenas.

Τα διαδικτυακά μαθήματα. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα παρακολουθώ τα διαδικτυακά μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα με ένα μικρό διάστημα αποχής λόγω προσωπικών περιορισμών. Τα μαθήματα γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και τα σχετικά στοιχεία εισόδου στο μάθημα (πρόσκληση) μοιράζονται έγκαιρα πριν από κάθε μάθημα. Υπάρχει επίσης χρόνος πριν από κάθε συνάντηση για να ρυθμιστούν οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Η εξοικείωση τόσο της δασκάλας μας όσο και των υπόλοιπων συμμαθητριών μου, έπειτα από τη σχετική καθοδήγηση, έγινε μέσα στα πρώτα μαθήματα και έκτοτε δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στη συνδεσιμότητα ή χρήση της πλατφόρμας. Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής του μαθήματος άλλο ένα σημείο που αποτέλεσε πρόκληση για μένα ήταν ότι δεν είχα την ευκαιρία, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, να έρθω σε άμεση επαφή τόσο με τη δασκάλα μου όσο και με την υπόλοιπη ομάδα, εκτός από ένα μάθημα στο οποίο, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες/διατάξεις, επιτράπηκε η προσέλευσή μας στον φυσικό χώρο της σχολής. Παρ’ όλα αυτά, η Gislene, ως συντονίστρια αλλά και ως ο συνδετήριος κρίκος της ομάδας χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να ξεπεραστεί η δυσκολία της διδασκαλίας από απόσταση αλλά και της επίτευξης ενότητας της ομάδας. Το κύριο χαρακτηριστικό της που συνέβαλε στον παραπάνω σκοπό είναι η αμεσότητα στον τρόπο που επικοινωνεί τόσο τις σχετικές ασκήσεις του μαθήματος όσο και τα μηνύματα σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του χορού και των προεκτάσεών του αλλά και η ίδια η οργάνωση του μαθήματος με βασικότερο το τελευταίο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την εμπειρία της κάθε μας συνάντησης.

Στην αρχή του κάθε μαθήματος αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προθερμάνουμε το σώμα μας ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς και ακολουθούν διαβαθμισμένης έντασης ασκήσεις ενδυνάμωσης και εκμάθησης της σωστής τοποθέτησης του σώματος κατά τη διάρκεια του χορού. Οι οδηγίες της Gislene είναι πάντα αναλυτικές με παραστατικά παραδείγματα και σημασία στις λεπτομέρειες και πάντα δίνεται χρόνος στην ομάδα για την αφομοίωσή τους. Κάθε φορά που γίνονται ερωτήσεις, οι απαντήσεις συνοδεύονται από επίδειξη παραδειγμάτων για την καλύτερη κατανόησή τους. Τα μαθήματα όσο περνάει ο καιρός έχουν μια διαβαθμισμένη δυσκολία σε διαφορετικά επίπεδα όπως καθαρά σωματικά-κινητικά αλλά και αντιμετώπισης του χορού και των τρόπων έκφρασης μέσω αυτού και έτσι αντιμετωπίζοντας διαφορετικές προκλήσεις κάθε φορά, το ενδιαφέρον της ομάδας είναι αμείωτο.

 

Όλη η διαδικασία συνοδεύεται από αντίστοιχη μουσική πάντα με τη φροντίδα της δασκάλας μας ώστε να περιλαμβάνει εναλλαγές στο ύφος και τον ρυθμό προκαλώντας το ενδιαφέρον μας αλλά και την αντίστοιχη εξοικείωσή μας με τις διαφορετικές εκφάνσεις της κουλτούρας της σάμπα και κατ’ επέκταση της βραζιλιάνικης κουλτούρας. Κάθε μάθημα καταλήγει στον αυτοσχεδιασμό της ομάδας με παρότρυνση να ενσωματώσουμε τόσο τα καινούρια στοιχεία αλλά και όσα έχουμε ήδη διδαχτεί στα προηγούμενα μαθήματα. Το τελευταίο κομμάτι του μαθήματος αφιερώνεται πάντα στην αποθεραπεία του σώματος με προσεκτικά σχεδιασμένους συνδυασμούς ασκήσεων. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του μαθήματος υπάρχει μέριμνα της δασκάλας μας για την αποφυγή τραυματισμών και παροχή εναλλακτικών μορφών εκτέλεσης των ασκήσεων ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των συμμετεχόντων. Κατ’ επέκταση λαμβάνουμε μια συνεχή εκπαίδευση για το πώς να αντιλαμβανόμαστε και να σεβόμαστε τις ανάγκες και τους περιορισμούς του σώματός μας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος.»

bottom of page