top of page

Σοφά λόγια για την Capoeira Angola

MestrePastinha.jpg

Mestre Pastinha

«Όλα όσα πιστεύω για την Capoeira, τα έγραψα μια μέρα σ' εκείνον τον πίνακα που ήταν πάνω στην πόρτα της Σχολής. Ψηλά επάνω, μονάχα αυτές οι τρεις λέξεις: "Angola, Capoeira, Μάνα" και από κάτω το σκεπτικό

"η Mandinga του σκλάβου είναι η λαχτάρα του για την ελευθερία, όπου η αρχή του δεν έχει μέθοδο και το τέλος του είναι αδιανόητο στους πιο σοφούς capoeiristas!"»

«Η Capoeira de Angola μπορεί να διδαχτεί, χωρίς να καταπονέσει την φύση του ατόμου, η ουσία έγκειται στην απόλαυση των ελεύθερων και κατάλληλων χειρονομιών του καθενός.

Κανείς δεν μάχεται όπως μάχομαι εγώ, ο κάθε ένας είναι διαφορετικός, αλλά στον τρόπο του καθενός φαίνεται και υπάρχει όλη η σοφία και η γνώση που έμαθα.

 

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το berimbau. Είναι ο πρωταρχικός mestre. Διδάσκεται με τον ήχο. Στον ήχο του berimbau πάλλεται ολόκληρο το σώμα. Στο σύνολό τους τα όργανα μαζί με το berimbau δεν αποτελούν ένα μοντέρνο στοιχείο, αλλά είναι θέμα αρχών.


Ο καλός capoerista πέραν του να παίζει, πρέπει να ξέρει να παίζει τα όργανα και να τραγουδάει. Πρέπει να μπορεί να παίζει χωρίς να λερώνει τα ρούχα, και να μην ακουμπάει το σώμα του στο πάτωμα!»

Η Capoeira Angola είναι η πιο παραδοσιακή μορφή της Capoeira και είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία της Βραζιλίας και συνδέεται με τον αγώνα των Αφρο-Βραζιλιάνων προγόνων για ελευθερία. 

Λίγα λόγια γενικότερα για την Capoeira

Η Capoeira αποτελεί μια πολυσύνθετη πολιτιστική έκφραση, ένα παιχνίδι κατά το οποίο μαχιτικές κινήσεις εκτελούνται με ρυθμικό τρόπο, με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού.

 

Οι παίκτες παίζουν διαδοχικά ανά δύο μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο (roda) και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παίζουν μουσική με αφροβραζιλιάνικα παραδοσιακά όργανα, τραγουδούν και εμψυχώνουν τους παίκτες αλλά και όλη την ομάδα.

 

Η Capoeira επινοήθηκε από Αφρικάνους σκλάβους που μεταφέρθηκαν με τη βία στη Βραζιλία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Για αυτούς και περαιτέρω για τους Αφροβραζιλιάνους απόγονους ήταν κάτι παραπάνω από τεχνική πάλης και προστασίας ενάντια στους δυνάστες αποίκους.

 

Αντανακλούσε την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής τους ταυτότητας και της ελπίδας για ελευθερία και αποτέλεσε μέσω έκφρασης και επιβίωσης.

 

Στη σύγχρονη εποχή έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και συμβολίζει την αντίσταση σε κάθε είδους καταπίεσης και ανισότητας.

 

Το 2014 η “Roda de Capoeira” πήρε τον τίτλο της “Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς” από την UNESCO.

 

Όλοι μπορούν να γυμνάζονται, να μάθουν να παίζουν μουσικά όργανα, να τραγουδούν και να βιώνουν τα οφέλη της Capoeira σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

 

Αποτελεί μια καλή καρδιοαναπνευστική άσκηση και ενδυνάμωση του μυϊοσκελετικού συστήματος, εξασκεί τα αντανακλαστικά, βελτιώνει την ευλυγισία και την ισορροπία.

 

Η Capoeira ανοίγει έναν δρόμο για να βιώσουμε και να διερευνήσουμε έναν άλλο πολιτισμό, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να αναπτύξουμε τη μουσικότητά μας, να μάθουμε μία ξένη γλώσσα (Πορτογαλλικά) και να κάνουμε καινούριους φίλους.

 

Επίσης, προάγει την επικοινωνία, τη συλλογικότητα και το σεβασμό, ενσωματώνοντας άθληση, έκφραση και ψυχαγωγία.

Σας περιμένουμε με χαρά στα μαθήματα Capoeira, να βιώσουμε μαζί την Capoeira !

bottom of page