top of page
arte-brasileira-atenas.jpg

Η Arte Brasileira Atenas είναι ένα κέντρo πολιτισμού το οποίο ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας για την διάδοση μέρους της ιστορίας και του πολιτισμού της Βραζιλίας.

Μοιράζουμε με χαρά και ευγνωμοσύνη τα βιώματά μας και συνεχίζουμε να δημιουργούμε μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν την Βραζιλία. Θα είμαστε ευτυχείς να έρθετε στον χώρο μας, να σας καλωσορίσουμε στην κοινότητα μας και να αποτελέσετε συνοδοιπόροι μας σε αυτό το μαγικό ταξίδι πολιτισμών και αισθήσεων.

Στον χώρο μας μεταδίδουμε την τέχνη της Capoeira και την τέχνη της Samba με σεβασμό στον άνθρωπο, στην παράδοση και στην ιστορία.

Η Capoeira Angola που συντονίζει ο Contra Mestre Dudu είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία της Βραζιλίας και συνδέεται με τον αγώνα των Αφρο-Βραζιλιάνων προγόνων για ελευθερία. Μέσω της Capoeira Angola, το κέντρο μας προστατεύει και διαδίδει τις προγονικές αξίες. Η ποικιλομορφία και η ισότητα είναι μερικές από τις αξίες που συνθέτουν μια θετική και πιο περιεκτική κοινωνία. Όλοι μπορούν να γυμνάζονται, να μάθουν να παίζουν μουσικά όργανα, να τραγουδούν και να βιώνουν τα οφέλη της Capoeira σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Επιπλέον μέσω του προγράμματος «Projeto Sambatuke Greece © 2018»  και του πολιτιστικού προγράμματος «Αφροβραζιλιάνικες ρίζες στην Ελλάδα © 2023» (Raízes Afro-Brasileiras na Grécia © 2023) τα οποία δημιουργήθηκαν και συντονίζονται τόσο από τον Contra Mestre Dudu όσο και από την καθηγήτρια Gislene Ausech Antonucci συμβάλλουμε στην ενίσχυση, στην ευαισθητοποίηση και στη διεύρυνση του Αφρο-Βραζιλιάνικου Πολιτισμού.

Μάθετε περισσότερα για εμάς!

καποειρα αθηνα σχολή καποειρα αθηνα capoeira angola αθηνα Arte Brasileira Atenas Contra Mestre Dudu
Contra Mestre Dudu                         

Capoeira Angola

Ο Carlos Eduardo Guerra Costa, γνωστός στον κόσμο της capoeira ως Contra Mestre Dudu, γεννήθηκε στο Σάντος της Βραζιλίας.

Ξεκίνησε την capoeira το 1990 με τoν Mestre Pacifico στο Σάντος της Βραζιλίας. Το 1991, ο δήμος στο Σάντος της Βραζιλίας, δημιούργησε ένα πρόγραμμα capoeira σε σχολεία το οποίο είχε διάρκεια 3 χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και του Contra Mestre Dudu. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα capoeira, το οποίο είχε αρκετούς δασκάλους, είχε την τιμή να γνωρίσει και τον Mestre Paulinho που πλέον ζει στην Ελλάδα.

Το 1994 ο Mestre Paulinho και ο Mestre Ediandro (Banzo de Senzala Barcelona) δημιούργησαν ένα πρόγραμμα στην ένωση Capoeira Senzala του Σάντος της Βραζιλίας. Το 1996 συνέχισε την προπόνηση με τον Mestre Paulinho, και το 1999 αποφοίτησε από την ένωση capoeira Senzala του Σάντος της Βραζιλίας και μπορούσε πλέον να μεταδώσει την τέχνη της capoeira.

Το 2003 συνέχισε την προπόνηση στην ένωση Capoeira Senzala του Σάντος της Βραζιλίας με τον σπουδαίο Mestre Sombra.
Από το 2006 ζει στην Αθήνα (Ελλάδα) και μεταδίδει την τέχνη της capoeira. 
Ίδρυσε την πρώτη ομάδα Capoeira Angola στην Ελλάδα
«Centro Cultural Capoeiragem».


Το 2009 στην Αθήνα (Ελλάδα), αναγνωρίστηκε ως Professor Capoeira.
Το 2022 στην Αθήνα (Ελλάδα), αναγνωρίστηκε ως Contra Mestre de Capoeira από τον Mestre Plínio, Angoleiro Sim Sinhô São Paulo. 
Η ομάδα Angoleiro Sim Sinhô, ιδρύθηκε από τον Mestre Plinio το 1993, στο χώρο της οδού Consolação στο Σάο Πάολο. Το κέντρο Capoeira Angola Angoleiro sim Sinhô στοχεύει στη διατήρηση και διάδοση της Capoeira Angola.

Έχει διοργανώσει σημαντικά βιωματικά σεμινάρια και εκδηλώσεις Capoeira Angola. Μερικά από αυτά είναι:

-Meeting of Capoeira Senzala Athens and Capoeiragem, 2008 & 2009

-Capoeira Angola Seminar to Professor Kenneth, 2010.

-Capoeira Angola Seminar Treinel Xara, 2012.

-Capoeira Angola Seminar master Pezão, 2013

-Capoeira Angola Workshop with master Plínio Angoleiro Sim Sinhô, 2014 and 2015 

-1st Meeting of Capoeira Angola Athens - Ζάκυνθος 2016

-Vivência Capoeira Angola with Mestre Laércio Filhos de Angola 2017

-Vivência Capoeira Angola with  Mestre João Grande - Angola Center New York -  Αθήνα, 2018

-Ceremony in tribute to Mestre João Grande - Angola Center New York - Πρεσβεία Βραζιλίας, Αθήνα, 2018

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες συμμετοχές :

-Ελλάδα έχεις Ταλέντο

-Capoeira Show Ballet - Γιώργος Μαζωνάκης, 2006

-MAD (show) - Ελένη Φουρέιρα

-Video clip - Xenia Ghali 

-Video clip - CELEBRITY SKIN

-Capoeira Program - Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, 2017-2019

μαθηματα σαμπα σχολη χορου σαμπα Gislene Ausech Arte Brasileira Atenas
Gislene Ausech Antonucci

Samba, Forró, Pilates

Γεννημένη στο Cândido Mota του Σάο Πάολο, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνης, χορεύτρια και Pilates instructor, Gislene Ausech Antonucci, εκπαιδεύτηκε σύμφωνα με τη μέθοδο της Royal Academy of Dancing. Είναι Μέλος του Συνδικάτου Χορού της Βραζιλίας, MEC (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού) και Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού/UNESCO. Το 2022 στην Αθήνα (Ελλάδα), αναγνωρίστηκε ως Treinel de Capoeira Angola από τον Contra Mestre Dudu (Angoleiro Sim Sinhô Atenas). Παράλληλα σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

 

Εκπαιδεύτηκε από τους πιο σημαντικούς επαγγελματίες του χορού. Έχει διδάξει μπαλέτο σε ιδιωτικές σχολές χορού στη Βραζιλία και έχει συμμετάσχει σε δημόσιο πρόγραμμα διδασκαλίας μπαλέτου σε άπορα παιδιά. Ως χορεύτρια έχει κάνει περιοδείες με κλασικά έργα όπως Dom Quixote, Gisele, Raymonda, καθώς και μοντέρνο ρεπερτόριο. Επίσης σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου και σε επιθεωρήσεις. Έχει χορογραφήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Βραζιλία, shows στην Ελλάδα και events όπως το Brazilian Day και το Festival Latino Zapeion. 

Με πολύχρονη εμπειρία στο μονοπάτι της κίνησης και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος, εστιάζει από το 2002 τη δουλειά της στη βραζιλιάνικη κουλτούρα, ξεκινώντας ένα μαγικό ταξίδι με βραζιλιάνικους ρυθμούς στην Αθήνα. Έκτοτε, έχει αναπτύξει μαθήματα βραζιλιάνικου ρυθμού, με τη δική της μέθοδο (με βάση τεχνικές χορού που παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει η ατελείωτη αναζήτηση και μάθησή της), η οποία επικεντρώνεται στη μετάδοσης της αφρο-βραζιλιάνικης κουλτούρας σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, σύμφωνα την ιστορία του σώματος του καθενός, σεβόμενη κάθε είδους «συνόρου» και με στόχο να έρθει το άτομο πιο κοντά στην πρωτόγονη φύση του.

 

Από το 2003  είναι Instructor Forró και συνέβαλε στην διάδοση του με εκπαιδευτικά πάρτυ και events στον χώρο του Folie Club που είναι το πρώτο club που έφερε την βραζιλιάνικη κουλτούρα στην Ελλάδα.


Συντονίζει τα μαθήματα Samba, Sambatuke, Forró, Pilates. Επίσης τα μαθήματα Capoeira Babies υπό την επίβλεψη του Contra Mestre Dudu.

Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει βιωματικά σεμινάρια και εκδηλώσεις, ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά:

-Samba Program - Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, 2017-2018

-Projeto Sambatuke Concert in solidarity with the victims of the Earthquake in Mexico - Θέατρο Άννα και Μαρία Καλουτά, 2017

-Ceremony in tribute to Mestre João Grande - Angola Center New York, Πρεσβεία Βραζιλίας, Αθήνα, 2018

-Samba, Maculelê e Capoeira show Festival International, Λευκάδα, 2014

bottom of page